agd.112.leonkruijswijk17junvierkant.webp

The Way We Live Now

Een online lunch event met Léon Kruijswijk

17 jun. 2020 Dit event is met Zoom te volgen: us02web.zoom.us/j/83041981141
(archive)

taal: Nederlands gesproken
Het event van 3 juni is verplaatst naar woensdag 17 juni van 12.00 tot 13.00 uur en is te volgen via Zoom: us02web.zoom.us/j/83041981141 Voor wie liever geen Zoom installeert, lees deze handleiding (pdf).

Voor het online lunch evenement The Way We Live Now nodigt curator Léon Kruijswijk je uit na te denken over twee verschillende stadia van de HIV / Aids-epidemie. Hoewel de kennis over en behandeling van het virus sinds de wereldwijde uitbraak aanzienlijk is verbeterd, is het virus al tientallen jaren wereldwijd verspreid en blijft HIV / Aids het dagelijkse leven van velen tot op de dag van vandaag bepalen.

Meerdere schrijvers, kunstenaars en activisten hebben de epidemie in een sociaal-politieke context geplaatst, waarin ze hun ongeloof en woede uitdrukken en het verlies van hun dierbaren delen. Het is duidelijk dat er parallellen kunnen worden getrokken met onze huidige situatie, maar de diepgaande verschillen tussen HIV / Aids en COVID-19 kunnen niet onuitgesproken blijven.

Aan de hand van onderstaande teksten (die Léon tijdens het online lunch event ook zal toelichten voor iedereen die ze niet heeft kunnen lezen), bespreken moderator Lieneke Hulshof en Léon Kruijswijk de parallellen en verschillen tussen de HIV/Aids en de COVID-19 epidemie, en gaan in op thema’s als sociale stigmatisering, politiek mismanagement, emancipatie, kunst & activisme, en de urgentie en kracht van lhbtiq+ gemeenschappen.

Over de teksten:
The Way We Live Now is de eerste tekst die Kruijswijk aanraadt te lezen, geschreven in 1986 door schrijver, filmmaker en filosoof Susan Sontag. Het fictieve verhaal draait om een groep vrienden in New York City, waarvan er één HIV-positief is. In die tijd stond het oplopen van het virus gelijk aan de dood omdat HIV / Aids relatief nieuw was en de kennis erover beperkt. Sontag portretteert hoe de onvoorspelbaarheid van iemands persoonlijke gezondheid en van de algemene sociale situatie in die tijd gevoelens van onzekerheid, angst en wantrouwen binnen de groep met zich meebrengen, maar ook tederheid, zorg en liefde.

Vervolgens maken we een sprong in de tijd naar 2014, There is Tremendous Ferocity in Being Gentle is een e-mailgesprek tussen curator Nathan Lee en kunstenaar Carlos Motta, waarin ze hun ervaringen delen over het gebruik van het medicijn Truvada. Lee gebruikt het om zijn HIV-infectie te behandelen. Motta begon met het gebruik als onderdeel van een PrEP-behandeling om zichzelf te beschermen tegen een potentiële HIV besmetting. In het gesprek gaan ze in op hun seksuele handelen, hun gedachtes daarover en de positie van het lichaam, die ze in een bredere social-politieke context plaatsen.
agd.112.leonkruijswijk17junvierkant.webp
agd.112.leonkruijswijk17junvierkant.webp